logo

logo

20 Ocak 2014 Pazartesi

Ayarlar - Çizim Ayarları

   Çizimimize dair ayarları yapmak için toolspace penceresinden setting sekmesine gelip çizimimizin adının üstüne sağ tuş ile tıklayıp edit drawing settings e tıklayalım. Karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır.

   Units and Zone : Bu sekme genel olarak uzunluk ve açı birimlerini, etiketlemelerle ilgili ölçek ayarını, ve koordinat sistemini belirlemek için kullanılır. İçeriğine bakacak olursak : Drawing Units ; uzunluk birimini feet veya metre olarak seçebiliriz. Angular Units ; açı birimini derece, grad veya radyan olarak seçebiliriz. Imperial To Metric Conversion ; dönüştürme ayarlarını seçebiliriz. Scale ; etiketleme ölçeğini seçebiliriz. Categories ; coğrafi bölgeyi seçebiliriz. Available Coordinate Systems ; coğrafi bölgeyi seçtikten sonra koordinat sistemini (ED50, ITRF gibi) seçebiliriz.

   Transformation : Bu sekme Units And Zone sekmesinde ki ayarları yerel şartlara dönüşüm için kullanmamız gereken ayarları içerir. Kayma faktörünü buradan yapıyoruz.

   Object Layers : AutoCAD Civil 3D çeşitli nesneler için katmanları belirlemek için bu sekmeyi kullanır. Ayrıca katman adları için önek ve sonek belirtebilirsiniz.

   Abbreviations : Çizim etiket ve raporlarında kullanılan çeşitli varsayılan kısaltmaları denetlemek için bu sekmeyi kullanabiliriz ve değiştirebiliriz. Ana başlıklardan kısaca bahsedersek : General Text ; belirli bir özelliği olmayan sağ veya sol kısaltmaları için. Alignment Geometry Point Text ; güzergah geometri noktalarına özgü kısaltmalar için kullanılır. Alignment Geometry Point Entity Data ; çizgiler, eğriler ve spirallerin bir parçası olan güzergah geometri noktalarına özgü kısaltmalar için kullanılır. Superelevation ; deverlere özgü kısaltmalar için kullanılır. Cant ; başlangıç ve bitiş için kullanılır. Profile ; profillerdeki geometri noktaları için kullanılır.

   Ambient Settings : Ölçü birimleri gibi çeşitli ayarları belirlemek için bu sekmeyi kullanın. Ana başlıklardan kısaca bahsedersek : General ; bazı metinleri, sayıları ve birimleri nasıl görüntüleneceğini denetlemek için. Labeling ; etiketleme yönteminin varsayılan ayarını yapmak için. Unitless ; ünite tipi ayarları tarafından tanımlanan ve koordinat olmayan sayısal değerlerin nasıl görüneceğini ayarlamak için kullanılır. Distance ; burada ölçülerin nasıl gözükeceğini ayarlayabiliriz. Dimension ; burada ölçülerin nasıl yazılacağını ayarlayabiliriz. Coordinate ;  X ve Y koordinatlarının nasıl görüntüleneceğini belirtir. Elevation ; yükseklik biriminin nasıl görüntüleneceğini belirtiriz. Area ; alan biriminin nasıl görüneceğini belirleriz. Volume ; hacimlerin nasıl görüneceğini belirleriz. Speed ; hız biriminin nasıl görüneceğini belirleriz. Angle ; açı birimlerinin nasıl görüneceğini belirleriz. Direction ; yön birimlerinin nasıl gözükeceğini belirleriz. Lat Long ; enlem ve boylamın nasıl görüneceğini belirleriz. Grade/Slope ; derece ve eğim birimlerinin nasıl gözükeceğini belirleriz. Station ; istasyon ve kilometre birimlerinin nasıl gözükeceğini belirleriz. Pressure ; basınç birimlerinin nasıl gözükeceğini belirleriz.

   Böylelikle çizim ayarlarına dair kısaca bilgiler edinmiş ve bu pencerenin nasıl kullanacağımı öğrenmiş olduk. Civil 3D de bazı komutları kullanmak için çizim ayarlarımız yapmamız istenebilir. İlgili sorularınızı yorum bölümüne yazarak iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder