logo

logo

18 Ocak 2014 Cumartesi

Nokta Ekleme - Varsayılan Ayarlar

   Civil 3D nin nokta yapısı AutoCAD inkinden farklı olarak özellikler barındırır. Bunlar kısaca, nokta adı, açıklaması, kot ve kooordinat bilgileri, nokta numarası gibi bazı özelliklerdir. Bu yüzden civil 3d de nokta atma veya ekleme değişik yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yöntemlerden en çok kullanacağımız "Points Creations Tools" penceresi ile olacaktır. 



   Yukarıda görmüş olduğunuz resim Points Creations Tools penceresidir. Bu pencereye Ribbon>home>create ground data>points>Points Creations Tools a tıklayarak yada üst menüden Points>create points e tıklayarak yada Command satırına "_AeccCreatePoints" yazarak ulaşabilirsiniz. Bu makalemizde bazı ara yüzlerden bahsedelim. Öncelikle penceremizde gözüken parameter ve value satırlarının yer aldığı bölümü inceleyelim. Görmüş olduğunuz gibi 5 adet parametreden oluşmaktadır. Bu parametrelerin yanlarındaki + ikonu ile içeriğinde ki değerleri görebilir ve değiştirebiliriz. Bu bölüm bizim noktaları aktarmadan önceki değiştirmek istediğimiz ayarları içerir. Sırasıyla inceleyelim.

Default Layer : Bu bölümü açtığımızda layer adıyla bir parametre bulunur. Bu parametrenin anlamı aktaracağımız noktaların hangi katmanda yer alacağıdır. Bunu istersek value kısmından ... ikonuna basarak başka bir katman seçebilir yada açılan katmanlar penceresinden yeni bir katman oluşturup oluşturduğumuz katmanı seçebiliriz.

Points Creation : Bu bölümüde sırasıyla inceleyelim. Default elevation : dışarıdan almadığımız noktalar için yükseklik girebileceğimiz bir bölümdür. El ile yada yanındaki seçim butonuna tıklayıp çizim üzerinden bunu belirleyebiliriz. Default Description : dışarıdan almadığımız noktalar için tanım girebileceğimiz bir bölümdür. Match On Description Parameters : açıklama satırına numaralandırma yapılıp yapılmayacağını seçebileceğimiz bir bölüm. Disable Description Keys : burada açıklama anahtarlarının kapatıp açmayı seçiyoruz. Echo Coordinates to Command Line : buradan kooordinatları komut satırından girebilmeyi açıp kapatıyoruz. Local Coordinates : koordinat giriş sırasını seçiyoruz. Grid Coordinates : gridlerin giriş sırasını seçiyoruz. Geographic Coordinates : coğrafi koordinatların giriş sırasını seçiyoruz. Prompt for Elevation : yükseklik girişinin istenip istenmeyeceğini seçiyoruz. Prompt for Points Names : nokta adının girişinin istenip istenmeyeceğini seçiyoruz. Prompt for Descriptions : açıklama girişinin istenip istenmeyeceğini seçiyoruz.

Default Styles : Bu bölümde öngörülen sitil dosyalarını seçiyoruz. Point Style : noktanın şeklini içeren sitil dosyamızı seçmek için. Point Label Style : noktanın etiketlerinin nasıl gözükeceğini seçtiğimiz sitil dosyası.

Default Name Format : Bu bölümde otomatik olarak atacağımız noktalar varsa bu noktaların adının nasıl artmasını istiyorsak buradan ayarlayabiliriz. Mesela "Point - (<[Next Counter(CP)]>)" burada nokta adı - 1, nokta adı - 2, diye artacağı yazıyor bunu ... işaretine tıkladığımızda kendi istediğimiz gibi ayarlayabileceğimiz bir pencere açılır. Point Group Name Template : nokta gruplarının adlarının nasıl artacağıdır. Point Name Template : nokta adlarının nasıl artacağıdır.

Point Identity : Makalenin başında da bahsettiğim gibi civil noktalara kimlik verir. Kimliklerin verildiği kısım olarak kabaca bu bölümü bitiriyorum.

   Varsayılan ayarlarımızı yaptık. Bu pencereden ulaşacağımız nokta ekleme yöntemlerini diğer makalelerimiz de daha detaylı olarak anlattık. Sitemizin arama kısmından yöntemin adını yazarak yada menülerden Proje>Noktalar menüsünden ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder